Kategorier
ombildning

Så värderas din lägenhet vid en ombildning

I samband med en ombildning så värderas samtliga lägenheter av en auktoriserad mäklare. Utifrån lägenhetens skick, planlösning, läge i fastigheten, framtida månadsavgift och efterfrågan gör mäklaren sedan ett utlåtande om marknadsvärde.

Vad påverkar värderingen?

Det finns många aspekter som påverkar det individuella värdet på en lägenhet. Men framförallt handlar det om tre saker som är primära i en marknadsvärdering:

  • Planlösning och storlek – hur är lägenheten utformad?
  • Badrummets skick
  • Kökets skick

Därutöver så är det lägenhetens placering i fastigheten som har en viss påverkan, likväl om man har tillgång till uteplats eller balkong.

Värderingar av lägenheter i större fastigheter

I större fastigheter så besöker mäklaren inte alla lägenheter, utan gör ett representativt urval som mäklarne besöker. Utifrån sitt platsbesök och med hjälp av planritningar, historisk underhåll och uppgifter från fastighetsägare/hyresgäster så kan mäklaren göra en bedömning av lägenheten, fast denne inte varit på plats.

Idag finns det dessutom många nya appar och digitala tjänster som kan värdera bostäder utifrån ett antal aspekter.

Hur vet jag om min värdering är korrekt?

En värdering är en uppskattning av vad det aktuella marknadsvärdet är. Utifrån tidigare beskrivna aspekter skall mäklaren bedöma vad som är det med sannolika priset som marknaden är beredda att betala för lägenheten. Det gör mäklaren bland annat genom att titta på tidigare försäljningar av liknande lägenheter och med sin insikt om efterfrågan på aktuell bostadsmarknad.

Vid ombildningar så har mäklaren ofta framtida uppdrag i åtanke och har all anledning att vara så korrekt i sin bedömning som möjligt – dom vill ju få uppdraget att sälja din lägenhet om och när det är dags för dig att sälja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *