Kategorier
ombildning

Så fungerar din boendekostnad vid en ombildning

När du bör i en bostadsrätt så betalar du ingen sedvanlig hyra varje månad. Istället betalar du en månadsavgift till bostadsrättsföreningen och därutöver betalar du också ränta samt amortering om du har lån på din bostadsrätt. I detta inlägg redovisar vi för hur din boendekostnad fungerar.

När du bor i en bostadsrätt så betalar du en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Månadsavgiftens storlek bestäms av föreningen gemensamt tillsammans med sin ekonomiska förvaltare. Ofta bestäms månadsavgiftens storlek i förhållande till storleken på din lägenhet genom andelstal. Det vill säga hur stor andel din lägenhet har i föreningen.

Har du ett lån på din lägenhet så behöver du amortera och betala ränta på ditt lånebelopp.

Uträkning boendekostnad vid ombildning

I detta uträkningsexemplet utgår vi ifrån att din lägenhet är 55 kvadratmeter och är värd 1 000 000 kronor. I samband med en ombildning så får du köpa denna för 70% av värdet. Föreningen, tillsammans med sin ombildningskonsult, har valt att sätta månadsavgiften om 700 kr per kvadratmeter.

Marknadsvärde1 000 000 kr
Din insats (ditt pris)700 000 kr
Antal kvadratmeter55 kvadratmeter
Månadsavgift3 208 krRäknas (700 x 55 / 12)
Ränta (1.70%)992 krRäknas (700 x 1.70% / 12)
Amortering (1%)583 krRäknas (700 000 x 1% / 12)
Din boendekostnad4 783 kr

I samband med en ombildning så får du, i dom flesta fallen, låna upp till hela beloppet. Det innebär att du inte behöver betala någon kontantinsats.

Skulle ditt lån överstiga 70% av marknadsvärdet så behöver du betala 2% amortering på ditt lån. Amortering är ingen kostnad, men en utgift. Det är pengar som skall ut från ditt konto, men det betalar av ditt lån och blir på så sätt ett indirekt sparande för dig.

Detta var övergripande hur din boendekalkyl ser ut när du bor i en bostadsrätt. Detta kommer din ombildningskonsult att presentera för dig om du händelsevis befinner dig i en ombildningsprocess.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *