Kategorier
ombildning

Vad är en bostadsrättslokal?

En bostadsrättslokal är en lokal som har upplåtits med bostadsrätt i en bostadsrättsförening. Oftast avsedd för kommersiell verksamhet.

I en tid då det är svårt att hitta centrala lokaler som är anpassningsbara till ett bra kvadratmeterpris är det många som tittar på möjligheten att köpa en bostadsrättslokal.

Varför bostadsrättslokal?

I dom allra flesta fall så är en bostadsrättslokal billigare än en hyreslokal eftersom man kommer ned i kvadratmeterpris. Man får en större förutsägbarhet och kontroll över sina lokalkostnader samt att man eliminerar risken för att bli av med lokalen.

Lån vid bostadsrättslokal

Det är vanligt att bankerna kräver åtminstone 40% i insats vid en bostadsrättslokal. Men i samband med en ombildning kan priset på lokalen understiga marknadsvärdet och på så sätt kan hyresgästen i lokalen undvika att behöva stoppa in en egen kontantinsats.

Ombildning av lägenheter och lokaler

I en hyresfastighet med lägenheter och lokaler så kan lokalhyresgästerna inkluderas i en ombildningsprocess. Lokalerna ingår i röstunderlaget, men dom har inte, enligt lag, rätt att köpa vid en ombildning och bjuds sällan in till köpstämman. Det är dock föreningen som beslutar om detta tillsammans med sin ansvarige ombildningskonsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *