Kategorier
ombildning

Lån vid ombildning

Vid en ombildning så måste man, förutsatt att man inte har pengar sparat, ta upp ett lån för att betala sin lägenhet. I detta inlägg redogör vi för hur det fungerar med att låna vid ombildning.

I samband med en ombildning så värderas din lägenhet. Detta är en auktoriserad mäklares bedömning av det aktuella marknadsvärdet för lägenheten är vid den tidpunkten.

Vid en ombildning får man i regel rabatt – du betalar mindre än vad den är värd. Om du betalar mindre än 85% av marknadsvärdet så behöver du ingen kontantinsats (”handpenning”) eftersom dom flesta bankerna bedömer att övervärdet i lägenheten är en säkerhet i sig.

Hur söker jag bolån vid ombildning?

Det är oftast efter en köpstämma där du fått ditt individuella erbjudande som du skall ansöka om bolån. Troligtvis förmedlar ombildningskonsulten en bankkontakt som du bokar ett möte med.

Till mötet tar du med dig ditt individuella erbjudande, mäklarvärdering, föreningens ekonomiska plan och i vissa fall ett upplåtelseavtal.

Banken kommer att ställa frågor om din personliga ekonomi och familjesituation samt göra en kreditupplysning på dig. I dom allra flesta fall behöver du också kunna visa upp lönespecifikationer.

Utifrån detta bedömer banken din kreditvärdighet och förutsatt att du har en regelbunden inkomst utan några större skulder eller betalningsanmärkningar så brukar dom flesta beviljas lån i samband med en ombildning.

Bolån med betalningsamärkningar

Om man har betalningsanmärkningar så kan det vara svårt att få bolån. Det finns mindre banker och kreditinstitut som erbjuder bolån till dig som har en betalningsanmärkning, oftast till en lite högre ränta.

Det är viktigt att du pratar med din ombildningskonsult för att reda ut vilka alternativ som finns och vad det skulle innebära för dig i kostnad.

Bolån som student eller pensionär

Om du är student som saknar regelbunden inkomst så kan det vara svårt att få ett bolån, men det kan underlätta att få ett bolån om du har medlånetagare eller föräldrar som är borgenärer.

Om du är pensionär så bedömer banken storleken på din pension och hur mycket du har kvar att leva på. Har du barn eller närstående som kan vara med som borgernär eller medlånetagare så kan det underlätta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *