Kategorier
ombildning

Varför får du rabatt vid en ombildning?

En av dom stora incitamenten för en ombildning är att du som hyresgäst får köpa din lägenhet under marknadsvärde. I detta inlägg redogör vi för varför.

Vid en ombildning så värderas samtliga lägenheter i berörd fastighet av en auktoriserad mäklare. Värderingen utgår ifrån vad lägenheten hade varit värd om den hade sålts på den öppna bostadsrättsmarknaden med de villkor som ombildningen innebär.

Det är vanligt att hyresgäster får köpa sin lägenhet till 70-80% av marknadspriset. Anledningen till detta är flera, men framförallt handlar det om två saker.

  1. Du är den enda spekulanten
    Eftersom du är den enda som är spekulant på din lägenhet så finns det inga andra som trissar upp priset på lägenheten genom budgivning.
  2. Det är en hel fastighet som köps
    När en fastighet ombildas så köper bostadsrättsföreningen hela fastigheten med samtliga lägenheter. Hyresgästerna betalar för sina lägenheter, vilket utgör en del av köpeskillingen, resterande del av köpeskillingen tar bostadsrättsföreningen (som egen juridisk person) upp ett lån.

Det handlar alltså inte om att fastighetsägaren får mindre betalt för sin fastighet, utan om balansen mellan föreningens belåning och medlemmarnas insatser som avgör priset. Men medlemmarnas pris har sin utgångspunkt i lägenheternas individuella värde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *